Prijava podatkov v obvezna socialna zavarovanja v e-obliki

Objavljeno v kategoriji: Kadrovsko delo

PRIJAVA PODATKOV V OBVEZNA SOCIALNA ZAVAROVANJA V ELEKTRONSKI OBLIKI (RENATA PRAĆA) Poleg vlaganja prijav podatkov v papirni obliki neposredno na okencu prijavno-odjavne službe katere koli območne enote ali izpostave ter posredno prek pošte na zavod zavezanci lahko vložijo obrazce M tudi v elektronski obliki, in sicer neposredno prek državnega portala e-VEM za podjetja in podjetnike. OD 1. 1. 2016 BODO MORALI VSI POSLOVNI SUBJEKTI, KI SO VPISANI V POSLOVNI REGISTER SLOVENIJE, PRIJAVE, ODJAVE IN SPREMEMBE V OBVEZNIH SOCIALNIH ZAVAROVANJIH UREJATI PREK PORTALA E-VEM.

Portal e-VEM nudi informacije o pogojih poslovanja v Sloveniji in elektronsko podprte postopke, ki so povezani z ustanovitvijo podjetja in z začetkom poslovanja. Do portala se dostopa prek spletnega naslova: http://evem.gov.si.

Poleg tega, da omogoča odprtje s. p. in enoosebne d. o. o., portal nudi že ustanovljenim podjetjem prijavo spremembe podatkov v Poslovnem registru Slovenije, oddajo davčnih podatkov ali zahtevo za identifikacijo za namene DDV, pridobitev obrtnega dovoljenja, ureditev obveznih socialnih zavarovanj, objavo prostega delovnega mesta ter možnost pooblaščanja druge osebe za delo s sistemom e-VEM.

Uporabniki portala e-VEM potrebujejo za opravljanje postopkov kvalificirano digitalno potrdilo.

Samostojni podjetniki posamezniki in njihovi pooblaščenci do postopkov prijav podatkov v obvezna socialna zavarovanja na portalu e-VEM dostopajo preko davčne številke, zakoniti zastopniki podjetij in njihovi pooblaščenci pa preko matične številke podjetja.

V priročniku Kadrovsko delo v praksi po novem preberite vse o uporabi M obrazcev ter portalu e-VEM.